Aqua Logic Tuinberegening | Meest gestelde vragen
15940
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15940,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Meest gestelde vragen

Hoe sluit ik de elektrische kranen/ watersloten aan?

De elektrische kranen / watersloten hebben twee draden met allebei een zwarte kleur. Een van beide draden (maakt niet uit welke) sluit u aan op het cijfer 1, 2, 3 of 4 (groepen) op de beregeningsautomaat. De andere draad verbindt u met de C op de beregeningsautomaat. Er kunnen meerdere draden van andere watersloten ook op deze C moeten worden aangesloten. Wanneer de beregeningsautomaat ver van de kranen/sloten wordt opgehangen, kunt u m.b.v. stuurstroomkabel de draden verlengen. Van het koppelinggedeelte is er een kant die u selecteert waar het water vanaf de kraan naar binnen gaat en aan de andere kant gaat het water naar de door u geselecteerde groep. Aan de onderzijde van de afsluiter staat met een pijl aangegeven in welke richting het water moet lopen. Dit maakt het duidelijk aan welke kant de afsluiter het water binnen komt (bovenkant) en aan welke kant het water naar de groep gaat (onderkant).

Zijn de beregeningsautomaten bestand tegen vorst?

De beregeningsautomaat die geschikt zijn voor onder de buitenkraan zijn vorstgevoelig. De automaten moeten voordat de vorst verwacht wordt van de buitenkraan worden verwijderd. De automaat die gebruikt wordt in combinatie met watersloten kan zowel buiten als binnen worden opgehangen en zijn niet gevoelig voor de vorst. De watersloten kunt u vorstvrij onder de grond monteren.

Hoe bevestig ik de koppelingen tussen de PE slang en druppelslang?

De koppelingen zijn conisch en u kunt de slang er enigszins bewegend over heen schuiven. Hierdoor ontstaat een waterdichte verbinding. Wanneer de PE slang in de zon heeft gelegen, gaat dit makkelijker.

Hoe sluit ik de Aqua 5 beregeningsautomaat aan op netstroom/voeding?

De beregeningsautomaat Aqua 5 heeft een ingang voor een grondkabel of een gewone stroomkabel. U sluit deze aan door de schroefjes los te draaien en de plus-, min- en aardedraad met de daarvoor bestemde openingen te verbinden. De andere zijde van de stroomkabel kan aangesloten worden op een bestaande stroompunt (doos) waar continu spanning op staat. U kunt natuurlijk ook een stekker hieraan bevestigen en gebruik maken van een stopcontact.

Is de regensensor uit te schakelen?

De regensensor kan omzeild worden door de schakelaar op de beregeningsautomaat (aqua 5) om te zetten. De sensor is dan niet meer actief.

Op welke automaten is de regensensor aan te sluiten?

De sensor (1007) kan alleen worden aangesloten op de beregeningsautomaat Aqua 5 (1005). De regensensor (1017) is alleen geschikt voor de kraanautomaten (1001, 1002 en 1003)

Zijn de kraanverdelers bestand tegen vorst?

De messing en kunststof kraanverdelers zijn niet bestand tegen vorst. Wanneer u de buitenkraan afsluit en de kraan openzet, kunt u ook het water uit de kraanverdelers laten lopen en de kraantjes open laten staan tot na de vorstperiode.

Wanneer moet ik teflon gebruiken en hoe doe ik dat?

Teflon zorgt ervoor dat het schroefdraad van sommige koppelingen waterdicht worden. U wikkelt het teflon (enigszins onder spanning) tegen de draairichting in om het schroefdraad en draait de verbinding erop. Wanneer u waterdruk op de koppeling zet, kunt u de verbinding controleren.

Ik heb een lage waterdruk op mijn buitenkraan, maar wil toch een beregeningsinstallatie installeren. Wat kan ik doen?

Wanneer de buitenkraan weinig druk heeft, doordat de gemeente waarin u woont deze druk laag aanlevert, kunt u dit probleem oplossen door met meerdere groepen te werken. Elke slang die vanaf de kraan de tuin ingaat, heeft een aantal sproeiertjes waarop deze druk goed functioneert. Er moet dan wel per deel van de tuin gesproeid worden. Een beregeningsautomaat met elektrische watersloten is dan wel een aanbeveling.

Wij hebben een bron laten slaan. Kan de beregeningsinstallatie hier op aangesloten worden?

Wanneer u een bron in uw tuin heeft, kunnen de materialen van Aqua Logic hier op aangesloten worden. Bij uw bron is een pomp geïnstalleerd, die zorgt voor de continue druk op de leidingen. Deze druk is meestal regelbaar. Het zou kunnen zijn dat de druk te hoog wordt voor de aansluitingen met de standaardkoppelingen tussen de PE slangen. De slangen kunnen dan van de koppelingen af schieten. U kunt dit verhelpen door de druk te verlagen of de standaardkoppelingen te vervangen voor knelkoppelingen. Deze zijn niet standaard in het assortiment opgenomen, maar kunt u wel bij het verkooppunt bestellen.

Is de beregeningsinstallatie bestand tegen vorst?

Op de beregeningsautomaten en de kraanverdelers na zijn de materialen bestand tegen de invloeden van vorst. De beregeningsautomaten moet u voor de vorst van de kraan draaien en de kraanverdelers kunt u, na het afsluiten van de buitenkraan, open zetten.

Wanneer moeten de batterijen van de kraanautomaten vervangen worden?

De beregeningsautomaten onder de buitenkraan functioneren op batterijen. U plaatst de nieuwe batterij in de beregeningsautomaat aan het begin van het seizoen en begint ieder jaar met een nieuwe batterij. Met de batterijen van Duracel kunt u een seizoen beregenen. In de display van de beregeningsautomaten staat aangegeven hoe vol de batterij nog is.

Hoe diep moet de pop-up sproeier ingegraven worden?

Als u de pop-up sproeier in het gazon gaat plaatsen, moet u er rekening mee houden, dat het gazon nog te verticuteren is zonder dat de messen de sproeier kunnen raken. Wanneer u de pop- up sproeier 2 cm onder het maaiveld (grondhoogte) plaatst, heeft de pop- up sproeier genoeg lengte om boven het gazon uit te komen.

Bij het instellen van de pop-up sproeier bij minder dan 360 graden draait de pop-up sproeier op een ongewenst punt terug. Ik kan dit aan de bovenzijde van de pop-up niet instellen. Wat kan ik hier aan doen?

Bij het afstellen van de pop-up sproeier die minder dan 360 graden (cirkel) moet draaien, kan het zo zijn dat het keerpunt van de sproeier op een plaats begint, die u niet wilt. Door de sproeier in zijn geheel op de aansluiting met de slang te draaien, kunt u dit beïnvloeden. Een tip is om de sproeier, voordat u deze aanvult met grond, eerst een keer “ droog” te testen. U steekt de bijgeleverde afstelsleutel in de kop van de sproeier en trekt de stijgbuis uit de behuizing. U kunt de kop van de pop-up sproeier rondraaien tot het keerpunt en weer terug. Op deze manier kunt u door sleutel in het gaatje met plus en min te steken de pop-up sproeier in de gewenste graden afstellen. Pas op: draai handmatig niet verder dan het keerpunt in de sproeier.

De micro-bordersproeier geeft minder water door dan voorheen. Hoe verhelp ik dit?

Als er vuil in het kopje van de micro- of bordersproeier zit, bijvoorbeeld een zandkorrel kunt u dit gemakkelijk verwijderen met een uitgebogen paperclip. U draait of trekt het sproeiertje van de spike en kan zo in de sproeier kijken. Bij de microsproeier moet u wel het kraantje open zetten.

Kan ik een micro-bordersproeier ook uitzetten of op halve kracht?

Zowel de micro- en de bordersproeier zijn voorzien van een kraantje. U kunt met dit kraantje de watertoevoer regelen of afsluiten.

Mijn potten staan verder van de hoofdleiding af dan het bijgeleverde slangetje lang is. Kan ik de slang ook los verkrijgen om de afstand te kunnen overbruggen?

Als u potdruppelaars in uw potten heeft geïnstalleerd en het standaard slangetje is tekort tot aan de PE slang kunt u de standaard slang vervangen voor een langere slang. Deze slang is speciaal voor de potdruppelaars bedoeld en smaller dan de spaghettislang. U kunt deze slang vinden in groep 4 artikelcode 4004.

Hoe bepaal ik wat ik nodig heb voor de beregeningsinstallatie in mijn tuin?

Wanneer u overweegt om een beregeningsinstallatie van Aqua Logic te installeren in uw tuin zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid. U vindt op de website de handleiding om de juiste materialen bij de type tuin te zoeken. Elk product staat onder een productcode met een beschrijving. Wanneer u bij dit product eventueel nog een ander product nodig heeft, staat dit in deze beschrijving. Op de website vindt u ook een bestellijst met de namen, productcodes en adviesprijzen. U kunt de bestellijst invullen en zo uitrekenen wat het u aan materialen gaat kosten. Met deze bestellijst kunt u de materialen afhalen bij ons verkooppunt.

Wanneer moet ik mijn tuin beregenen, hoe lang en hoe vaak?

Wanneer u een beregeningsautomaat heeft met hierop een sensor aangesloten, zal de sensor het programma, die u van te voren heeft ingesteld, onderbreken wanneer het geregend heeft. Zowel bij de kraanautomaten als de uitgebreide beregeningsautomaten moet u aangeven wanneer en hoe lang u wenst te beregenen. U bent bij het instellen van een programma afhankelijk van de weersomstandigheden van een seizoen en van een jaar. Een exacte begin- en eindtijd van een periode is dus moeilijk aan te geven. Waar u op kunt letten, is het volgende: Planten die net in een nieuwe tuin staan, hebben meer water nodig dan planten, die al een jaar of langer staan. Planten hebben meer water nodig wanneer zij aan het groeien zijn of bloeien. Wanneer u te vroeg begint met beregenen, blijft de grond koud en nat. U vertraagt de groeiperiode of de planten staan te lang in een vochtige grond zonder dat zij dit nodig hebben. De wortels van de planten kunnen hierdoor gaan rotten. In het voorjaar (april/mei) kunt u een beregeningsprogramma als volgt in stellen: bij een nieuwe tuin tien tot vijftien minuten om de dag. Bij een bestaande tuin is twee keer per week een half uur afdoende. In de zomer wanneer het warmer is, kunt u de frequentie iets opvoeren afhankelijk van hoe uw tuin reageert. De beste tijd om te beregenen is ‘smorgens vroeg voor de zon opkomt. Wanneer u s’avonds water geeft, kan het zo zijn dat de grond en de planten de gehele nacht vochtig blijven en gaan schimmelen of rotten.

Ik heb een vraag die niet voorkomt bij “Meest gestelde vragen”. Waar kan ik deze stellen?

Wanneer u een technische vraag of een installatieprobleem heeft, kunt u ons mailen of bellen. Op de website vindt u onze contactgegevens.