Aqua Logic Tuinberegening | Beregeningsplan
15855
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15855,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Beregeningsplan maken

Een beregeningsplan kunt op een eenvoudige manier zelf maken door bij uw gemeente (met Digi-d) een uitdraai van de kadastermaten van uw tuin op te vragen. Hierin staat uw huis, schuur en of garage gesitueerd. Deze tekening is gemaakt in de schaal 1:500. Wanneer u de kadastertekening 5 x vergroot, ontstaat een goed werkbare maat van ongeveer 1:100 (één centimeter op papier is in werkelijkheid een meter in uw tuin).

 

Bij een bestaande tuin geeft u globaal uw terrassen, paden, gazon en borders aan op deze tekening door deze in de tuin in te meten. Bij een nieuwe tuin zal een ontwerp gemaakt moeten worden. Dit kunt u eventueel zelf doen of door een gerenommeerd hoveniersbedrijf laten doen.

Vanuit de buitenkraan tekent u een ringleiding langs het gazon, borders, potten en eventuele druppelleidingen in uw tuin. Bij een grotere tuin is het verstandig om meerdere ringleidingen naar de buitenkraan te brengen. Het is niet noodzakelijk dat het eindpunt van de ringleiding weer bij de buitenkraan eindigt. De ringleiding kan met een einddop worden afgesloten. Aan deze ringleiding(en) worden de gazon- en bordersproeiers bevestigd en de eventuele potdruppelaars. Door de lijn(en) in de tekening op te meten, weet u hoeveel meter PE leiding (16 mm) en eventuele druppelleiding u nodig heeft (één centimeter op papier is in werkelijkheid een meter in uw tuin).

Waterdruk

Op de waterdruk van de gemiddelde buitenkraan kunt u de volgende hoeveelheid sproeiers aan een ringleiding plaatsen:

  • 3 gazonsproeiers (pop-up), max. 10 potdruppelaars en max. 15 meter druppelleiding.
  • 2 gazonsproeiers (pop-up), 4 tot 6 microjet- en/of bordersproeiers, max.10 potdruppelaars en max. 15 meter druppelleiding.
  • 1 gazonsproeier (pop-up), 6 tot 8 microjet- en/of bordersproeiers, max.10 potdruppelaars en max. 15 meter druppelleiding.
  • 10 tot 12 microjet- en/of bordersproeiers, 10 tot 15 potdruppelaars en max. 15 meter druppelleiding.

Wanneer u op meer sproeiers uitkomt, gaat u over op een extra ringleiding (nieuwe groep). U kunt er voor kiezen om voor het gazon, borders en/of de potten een aparte groep aan te leggen.

 

Wanneer u meer dan 15 meter druppelleiding gaat aansluiten op een groep is het verstandig om hier een aparte groep voor aan te leggen. Bevestig een druppelleiding altijd aan het einde van een ringleiding en sluit deze af met een einddop.

Uitzettekening

Door met een passer op schaal overlappende cirkels weer te geven in uw tekening krijgt u een volledige dekking en de aantallen van de sproeiers die u nodig heeft. In een bestaande tuin is het verstandig om de uitgezette cirkels in de tekening in uw tuin te controleren met een meetlint vanwege bestaande beplanting. Bestaande beplanting kunnen de sproeiers onderbreken.

 

Het is verstandig om van het huis, de paden en de terrassen af te cirkelen en de graden hierop aan te passen. Wanneer u de tuin beregent, terwijl u op het terras zit, wordt het terras niet nat.

Benodigdheden

Wanneer u de aantal meters PE leiding, druppelleidingen en de aantallen en type sproeiers en potdruppelaars heeft genoteerd, kunt u in de beschrijving bij de artikelcode’s de bijbehorende koppelingen en toebehoren vinden. U heeft een einddop nodig voor iedere ringleiding en een kraanaansluiting en snelklikkoppeling voor de bevestiging aan de kraan. Het aanschaffen van een kraanverdeler voor het gemakkelijker aansluiten van de verschillende ringleidingen is ook een overweging waard.